Sağlık

30’lu yaşlarda sigarayı bırakanlar 10 yıl daha uzun yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 30’lu yaşlarda sigarayı bırakan kişilerin yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığını ve yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşımlarının düzeldiğini bildirmiştir.

DSÖ’nün derlediği bilgilere göre tütün kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve hayatını kaybetmesine neden olan önlenebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir.

Dünya çapındaki 1,3 milyar tütün kullanıcısının yüzde 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Tüm tütün kullanıcılarının yaklaşık yarısı, tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle beklenenden daha erken ölmektedir.

Her yıl tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden 8 milyonu aşkın kişiden yaklaşık 1,3 milyonu ise kullanmadığı halde tütün dumanına maruz kalanlardır.

Yıllık 1,4 trilyon dolarlık ekonomik kayıp

Yaklaşık 700 milyon çocuk tütün dumanından etkilenmektedir. Her yıl 65.000 çocuk, pasif maruziyetin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı 5 yaşından önce ölmektedir.

Tütün endüstrisi, elektronik sigara, nargile, meyve aromaları ve mentol toplarının yanı sıra sigara, pipo ve puro gibi çeşitli tütün ürünlerini de sunarak tütün bağımlılığının devamını sağlamaya çalışmaktadır. DSÖ, tüm bu çalışmaların sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Tütün ürünleri sağlığa olduğu kadar ekonomiye de zarar vermektedir. DSÖ, tütün kullanımına bağlı ekonomik kaybın yılda 1,4 trilyon dolar olduğunu tahmin etmektedir.

Çevreye de zarar veren sigara izmaritleri, dünyadaki en yaygın atıktır. İzmaritlerdeki kimyasallar ve elektronik sigara atıkları suya ve toprağa sızarak doğaya zarar veriyor.

Tütün endüstrisi, sigara üretimi için yılda yaklaşık 600 milyon ağacın kesilmesinden sorumlu tutuluyor.

Bu bağımlılıktan kurtulmak sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel birçok fayda sağlar.

Dolaşım yaklaşık 2-12 hafta içinde düzelir

DSÖ, 30’lu yaşlarda sigarayı bırakanların ortalama yaşam süresinin, sigarayı bırakanlara göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkat çekiyor.

Sigarayı bıraktığınız ilk günden itibaren yüksek kalp atış hızı, tansiyon, karbonmonoksit seviyeleri normale döner ve bağışıklık sistemi zamanla güçlenir. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzelir ve akciğer kapasitesi artar.

Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Limiti ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla tütün ürünleri kullananlara bu bağımlılıktan kurtulmaları için destek vermektedir.

ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma Limiti 7/24 kesintisiz ve canlı destek vermektedir. İstişare Sınırını arayan bireyler, motivasyon görüşmeleri ile bırakmayı denemeye teşvik edilir.

Nikotin bağımlılık düzeyinin belirlenmesi amacıyla nikotin bağımlılığı testi yapılan bireylere, bağımlılık düzeylerine göre sigara bırakma planı verilir, sigarayı bırakma sürecinde yönlendirilir ve nikotin yoksunluk belirtileriyle başa çıkmak için davranış değişiklikleri konusunda danışmanlık verilir.

Nikotin bağımlılık düzeyi yüksek olanlar, sigara bırakma hizmeti veren sağlık birimleri hakkında bilgilendirilmekte ve sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilmektedir. Bu kişiler Danışma Hattı tarafından programlanır.

Sigarayı bırakma planı olanların onay vermesi halinde bu kişiler Danışma Sınırı tarafından yapılan geri aramalarla bir yıl süreyle izlenir.

hacilarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu