Haber

ABD: İsveç, Finlandiya ve Türkiye anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeli

NEW Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Bağlantılar Koordinatörü John Kirby, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki müzakerelerde yer almadıklarını, anlaşmazlıkların bu üç ülke arasında çözülmesi gerektiğini söyledi.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini güçlü bir şekilde desteklediğini ancak öte yandan Türkiye ile olan ihtilafların bu üç ülke arasında çözülmesi gerektiğini savundu.

Kirby, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki endişelerinin farkında olduğunu belirterek, bu konudaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İsrail-Filistin gerilimi

İsrail ile Filistin arasında son dönemde artan gerilime değinen Kirby, İsrail’in operasyonları sırasında sivil can kaybının derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, “Gerginliğin tırmanmasına neden olan her türlü eylemi kınıyoruz” dedi. dedim.

Kirby, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Ortadoğu tipi kapsamında Batı Şeria’ya yapacağı ziyarette bölgede tansiyonun düşürülmesi için de görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

Ukrayna’nın F-16 talebi

Ukrayna’nın F-16 talepleri sorulduğunda Kirby, Ukraynalıların kendilerini savunmak için böyle bir talepte bulunmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. “Bunun için onları suçlayamazsın.” Kirby, yeni bir yardımla ilgili duyurulacak bir bilgi olmadığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümü olan 24 Şubat’ta Ukrayna’yı ziyaret edebileceği haberine ilişkin Kirby, Cumhurbaşkanı’nın ziyaret programı hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi.

Rusya’nın işgalin ardından ABD’nin bıraktığı silahları satın almak istediği sorusuna Kirby, ellerinde bunu doğrulayacak herhangi bir bilgi olmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu