Ekonomi

Bakan Kurum: 10 ilde yeni yerleşim yerleri belirlendi

Bakan Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gaziantep AFAD merkezinde yaşanan depremlerin ardından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Jeofizik ve jeoloji uzmanları ile çalıştıklarını, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların ihtiyaç ve taleplerinin değerlendirildiğini, detaylı mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarının yapıldığını belirten kurum, “Bugün itibariyle yerleşim alanları belirlendi. İllerimizde hemen hemen her ilimiz depremden etkilendi.” söz konusu.

Bakan Kurum, tüm ekiplerin, mühendis, mimar ve uzmanların söz konusu alanlara ilişkin detaylı jeolojik etüt raporları hazırladığına işaret ederek, “Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutları seferberliğini gerçekleştireceğiz.” dedi.

– Yerel mimariye uygun konutlar

Kurum şöyle devam etti:

“Hasar tespiti biten yerlerde vatandaşlarımıza 1 gün 1 saat 1 dakika erken verme gayreti, anlayışı ve motivasyonuyla evlerimizi yapacağız. Eski yerleşim yerlerinin mevcut imar yoğunluğunun detaylı incelenmesinin ardından , ve yerlerinde sorun varsa, bulunduğu yerde sorun varsa fay sınırına yakınlıkları söz konusu, inşaat dahil her türlü imar kısıtlaması, yapı yüksekliği ve yoğunluğu bir bakıma vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek her türlü kısıtlamayı içeren bir süreç yürüteceğiz.”

Hem kamulaştırma hem de takas işlemlerini vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde tamamlayacaklarını belirten Kurum, kentlerin 50’nci ve 100’üncü yıllarını planlayacaklarını bildirdi.

Bakan Kurum, master plan yapacaklarını, inşaattan malzeme teminine kadar tüm süreci aktif olarak takip ettiklerini, konutların etap etap, hasar tespitlerinin tamamlanacağı şekilde inşa edileceğini bildirdi.

– Hasar tespit süreci ile ilgili çalışmalar

Kurum, hasar tespit sürecinin vatandaşların alacağı kira, taşınma ve eşya gibi birçok faydayı da netleştireceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Hasar tespit çalışmalarımızı 11 ilde alanında 7 bin 328 uzmanımızla yürütüyoruz. Şimdiye kadar 3 milyon bağımsız bölüm inceledik, bu 684 bin binaya tekabül ediyor. 90 bin 609 binada 345 bin bağımsız bölüm tespit ettik. yıkılacak, derhal yıkılacak ve ağır hasarlı olacak.Bu kapsamda tüm iller için 3 milyon konuttan 2 milyon 700 bin adedinin hafif hasarlı ve hasarsız olduğunu, yine 34 adet konuttan oluşan 14 bin 341 adet binanın da hasarsız olduğunu tespit ettik. Gaziantep’te bin 961 bağımsız bölüm yıkılmış, derhal yıkılıp ağır hasarlı hale getirilecek.Vatandaşlarımız hasarlı evlerimiz ve orta hasarlı evlerimizle ilgili her türlü detaylı bilgiye e-devlet üzerinden ulaşabiliyor.

Vatandaşlarımız dilerlerse az hasarlı ve hasarsız evlerimize onarımlarını yapmak şartıyla girebilirler. Orta derecede hasarlı binalara tadilatlarımızı yapmadan giremiyoruz. Vatandaşlarımızın bu alanlardaki binaların güçlendirilmesi ve statiğinin güçlendirilmesinin ardından orta hasarlı binalara giriş yapmaları mümkündür. Ağır hasarlı binalar esasen yıkılacak.”

Bakan Kurum, binalardan eşya alma işlemi konusunda da vatandaşları uyardıklarını belirterek, “Mal taşımak isteyen vatandaşlarımıza ilk günden itibaren AFAD’dan her türlü desteği veriyoruz. asker, polis, jandarma, UMKE, tüm gruplarımız ve biz bölgedeyiz ve ilerliyoruz. Süreci birlikte yöneteceğiz. Acımızı paylaşacağız, burada başka acıları yaşamak istemiyoruz.” dedi.

Eşya taşıma işlemlerinin valilikler aracılığıyla yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kurum, bazı binaların satın alınamayacak kadar ağır hasar gördüğünü bildirdi.

Bakan, söz konusu binalara yapılacak incelemenin ardından ‘mal alınabilir’ veya ‘mal alınamaz’ raporu verileceğini kaydetti.

Vatandaşın yerleşim alanında konut bulamaması gibi durumlarda eşyalarının kent içinde güvenli bir alana taşınacağını bildiren Kurum, “Vatandaşlarımız konutu işgal ettiğinde biz yöneteceğiz” dedi. eşyalarının taşıma işlemi onlarla birlikte yapılır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu