Ekonomi

BTSO Başkanı Burkay: Bursa yeni yüzyılın önemli aktörleri arasında yer alıyor

BURSA (İGFA) –Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla Türk bayraklarıyla donatılan BTSO Meclis Salonu’nda Ekim ayı Meclis Toplantısı’na BTSO Yönetim Kurulu Lideri İbrahim Burkay, Meclis Lideri Ali Uğur ve meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Lideri İbrahim Burkay, Cumhuriyetin 100. yılını büyük bir heyecan ve gururla kutladıklarını söyledi. Türkiye’nin, tarihte eşi benzeri olmayan bir milli mücadele döneminin ardından 100 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet ile önemli atılımlara imza attığını belirten Başkan Burkay, “Vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimize, özellikle de vatan uğruna saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları. “Onu rahmet ve minnetle anıyorum.” söz konusu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” demiştir. Sözlerine değinen Önder Burkay, Cumhuriyetin ilk adımlarının bu vizyonla atıldığını söyledi.

“Türkiye, milli mücadele döneminde bile sahip olduğu sınırlı sermayeye rağmen ekonomik alanda yeni bir mücadele dönemini başlatmış ve sanayileşmenin ilk tohumlarını atmıştır.” Başkan Burkay konuşmasında şunları söyledi:

“Cumhuriyetin ilanından hemen önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ardından yerli ve milli girişimler hayata geçirilmiş, ekonomik alanda fabrikalar, bankalar ve demiryolları genç Cumhuriyetimizin yeni silahları haline gelmiştir. Cumhuriyetimizin 5 yıllık ilk sanayi planında Bursa’da Merinos, İpek-İş ve Gemlik Suni İpek fabrikaları hizmete açıldı. Ülke olarak büyük zorluklarla geçen 100 yılın ardından gayri safi yurt içi hasılamızı 1 trilyon doların üzerine, ihracatımızı 255 milyar dolara, kişi başına düşen milli gelirimizi ise 12 bin doların üzerine çıkarmayı başardık. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bu başarılarımızı daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Bu nedenle büyük düşünmeye ve büyük hayaller kurmaya devam edeceğiz. “Hızla değişen dünyanın gereklerine uygun, küresel ölçekte rekabet edebilecek bir ekonomiyi hep birlikte inşa edeceğiz.”

“BURSA SANAYİİN EN BÜYÜK ŞEHRİNİN LİDERİDİR”

Bursa’nın Türkiye’nin sanayi atılımlarında önde gelen şehirleri arasında yer aldığını belirten Önder Burkay, BTSO çatısı altında özellikle son 10 yılda şehrin gelecek 100 yılını şekillendirecek tarihi projeleri birer birer hayata geçirdiklerini kaydetti. 60’ı aşkın makro ölçekli projeyle yeni ekonominin ihtiyaç duyduğu genetik kodları şimdiden oluşturduklarını belirten Önder Burkay, “Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında ülkemizin ilk organize sanayi bölgesini kuran Bursa, Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesini kurdu. yüzyılda TEKNOSAB gibi yüksek teknolojiye sahip üretim ve ihracat merkezini hayata geçirerek bir ilke daha imza attık.” . Genç Cumhuriyetimizin ekonomisini büyütmek amacıyla 1926 yılında gezici fuar ve stant alanı olarak tasarlanan Karadeniz Vapuru ile ilk ihracat deneyimine yola çıkan Bursa, bugün 200’den fazla ülke ve üniversiteye ulaştı. Global Fuar Acenteliği’nin katkıları, sektörel fuarlar, satın alma heyetleri, UR-GE ve HİSER projeleri. Gümrük bölgesine ihracat yapan bir yapıya kavuştu. Buyruk Ali Yıldız’la başlayıp İsmail Akbay’la devam eden, dünya havacılık ve uzay tarihine damgasını vuran iki değerli ismin buluştuğu şehir Bursa, bu alanda da dünyanın en büyük ve kapsamlı merkezlerinden biri olan GUHEM’e bir kez daha ev sahipliği yapıyor. Odamızın öncülüğünde bu alanda faaliyet gösteriyoruz. “Mesleki eğitimin ilk örneklerinin uygulandığı kent olan Bursa, bir ilke daha imza atarak sanayicilerimizi okullarımızın hamisi haline getirdi, üretim tesislerini eğitim alanlarına dönüştürdü, vizyon sahibi sanayimizin daha nitelikli bir yapıya dönüşmesine öncülük etti. BUTGEM ve MESYEB gibi projeler.” söz konusu.

Uluslararası rekabette ülkelerin gücünü şehirlerin ve bölgelerin belirlediği bir dönemden geçtiğimizi belirten Önder Burkay, Bursa gibi üretim merkezi şehirlerin lokomotif misyonunu güçlendirecek yeni bir bakış açısına ihtiyacı olduğunu söyledi. Burkay, ülkemizi ‘Türkiye Yüzyılı’nda dünyanın en büyük 10 ekonomisinin ortasına taşımak için kararlılıkla ve inançla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

haberbozkir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu