Teknoloji

“Bu Bildiğin Şahin” Diyebileceğin Ama Hiç Görmediğin Araba

Bazı arabalar var. Tasarımları o kadar kökleşmiş ki, en ince detayından bile hangi araba olduğunu anlayabiliyoruz. Mesela ülkemizde ekmeklik peynir satan ve aradan yıllar geçmesine rağmen hala trafiğin bitki örtüsü olmaya devam eden. Tofaş markalı araçlar buna bir örnektir. Veya Renault’nun Broadway’i ülkemizin yollarında en çok gördüğümüz araçların tam ortasında yer alıyor.

1985’te piyasaya çıktı ve kendi ülkesinde çok satıyor KOLTUK MalagaKaçınız bilir Ülkemizde çok fazla bilinmese de sık sık gördüğümüz arabalara çok benzeyen bu arabayı yakından tanıyacağız.

SEAT Malaga böyle görünüyordu:

Gördüğünüz gibi araç hem Tofaş Doğan’a hem de Renault Broadway’e çok benziyor. Bu aracın geçmişine bakıldığında SEAT’ın FIAT ile ortaklığıSonuç olarak ilham verici bir tasarım çizgisi olduğunu görüyoruz.

SEAT Malaga’ya geçmeden önce SEAT – FIAT ortaklığına daha yakından bakalım.

KOLTUK 131

Ülkemizde hem Tofaş ortaklığıyla hem de kendi adıyla çok iyi bir satış başarısı yakalayan İspanyol otomobil üreticisi SEAT. FIAT ile ortaklığı vardı. Bu ortaklık kapsamında SEAT ve FIAT’ın hızla birbirinin aynısı otomobiller ürettiğini gördük. Bunlardan biri de FIAT 131’in bir kopyası olan SEAT 131 idi. 1980’lere gelindiğinde iki şirket arasındaki ortaklık bozuldu ve 1982’de SEAT ile Volkswagen Grubu arasındaki ortaklık başladı.

1985 yılında SEAT Malaga tanıtıldı.

KOLTUK Malaga

SEAT’ın tarihine baktık. Şimdi bu arabaya geçelim. KOLTUK Malaga 4 kapılı sedan olarak üretildi. İtalyan tasarımcı Giergetto Giugiaro’nun gözetiminde Italdesign tarafından tasarlanan Malaga, ilk çıkışında iki farklı motor seçeneğiyle gelmişti. Bunlar 60 beygir güç üreten 1.2 litrelik motor ve 90 beygir güç üreten 1.5 litrelik dört silindirli karbüratörlü motordu.

Bu araç neden Tofaş marka araçlara benziyor?

SEAT Malaga, aslında SEAT Ronda’yı temel alsa da aslında SEAT Ibiza’nın sedan versiyonu olarak kabul ediliyor. Aslında bu araç, SEAT Ritmo’nun yeniden tasarlanmış bir sedan versiyonuydu. SEAT Ritmo da eski FIAT katılım döneminden. FIAT RitmoKendi aracından geliyordu.

FIAT Ritmo’nun sedan versiyonu olan Regata, doğal olarak Malaga’yı andırıyordu.

FIAT Regata

FIAT’ın Ritmo’sunun sedan versiyonu olarak yayınlandı Tekne Yarışı Model daha sonra ülkemizdeki Şahin ve Doğan gibi araçların altyapısını kullanan araç oldu. Yani SEAT Malaga ile ülkemizdeki Tofaş marka araçların benzerliği de aslında buradan geliyor.

SEAT Malaga, 1991 yılına kadar üretildi ve ardından yerini SEAT Cordoba aldı.

KOLTUK Cordoba

Renault 9 Broadway’i çok andırıyor, ancak periyodik tasarım yakınlığı dışında hiçbir ilişkisi yok. SEAT Malaga, 1991 yılına kadar üretilmeye devam etti. Bu süreçte özellikle İspanya pazarında sevilen bir otomobil haline geldi. Uluslararası pazarda ise istenilen başarı elde edilememiştir. Gerçek adımlar atılsaydı bugün SEAT Malaga’yı yollarda görebilirdik.

Kaynaklar: Auto Talkz, Gauk motorları, nihaiSPECS

haberbolvadin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu