Haber

Çin, Kuzey Kore’nin füze denemesinden ABD’yi sorumlu tuttu

Çin, Kuzey Kore’nin Perşembe günü Japonya’da paniğe yol açan balistik füze denemesinden ABD’nin bölgedeki askeri tatbikatlarını sorumlu tuttu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, füzeyle ilgili bir soruya yanıt olarak, “Yarımadadaki mevcut gerginliğin nedenleri var. ABD askeri tatbikatlarının ve yarımadanın etrafına stratejik silahların konuşlandırılmasının olumsuz etkisi herkes için aşikar.” dedi. düzenli bir basın toplantısı sırasında test edin.

Pekin’in tüm tarafları “sakin ve ölçülü olmaya”, “baskı ve çatışmadan” kaçınmaya çağırdığını belirten Wang, “Özellikle ABD tarafı, erken bir tarihte somut adımlar atmalı ve Kuzey Kore’nin makul endişelerine yanıt vermeli” dedi. – mümkün olan en kısa sürede tırmanın ve diyaloğun yeniden başlaması için koşullar yaratın” dedi.

Japonya’da insanlar sığınaklara girmeleri istendi

Güney Kore, Pyongyang yönetiminin füze denemesini sabah saatlerinde duyurdu. Seul, Kuzey Kore’den fırlatılan orta veya uzun menzilli bir balistik füzenin tespit edildiğini ve füzenin gelişmiş katı atık kullanan yeni tip olabileceğini bildirdi.

Füzenin fırlatılmasının ardından Japonya, kuzey Hokkaido bölgesinde yaşayan vatandaşlarına sığınaklara girmeleri konusunda uyarıda bulundu. Ancak daha sonra füzenin ülke topraklarına düşmediğini ve rastgele bir tehdit oluşturmadığını açıkladı.

ABD-Güney Kore tatbikatları

Son dönemde savunma alanındaki işbirliklerini artıran ABD ve Güney Kore, gizli uçaklar ve üst düzey Amerikan silahlarıyla ortak askeri tatbikatlara imza attı.

Bu tür tatbikatları kendisine yönelik bir işgal planının provası olarak gören Kuzey Kore, salı günü son askeri hamleleri “topyekun savaş senaryosu” içeren “çılgın tatbikatlar” olarak nitelendirdi.

Washington yönetimi ayrıca Perşembe günkü füze denemesi nedeniyle Kuzey Kore’yi “şiddetle kınadığını” söyledi.

Kuzey Kore, bu yıl en güçlü kıtalararası balistik füzeler de dahil olmak üzere birkaç füze denedi.

G7 iklim ve çevre bakanları, Mayıs ayında Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılacak zirve öncesinde bu hafta Hokkaido’da bir araya gelecek.

AFP/GY,JD

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu