Sağlık

Fibrokistler meme kanserine dönüşür mü?

FİBROKİSTLER MEME KANSERİNE DÖNÜŞÜR Mİ?

Meme kanseri teşhisini geciktirebilir!

Endişelenmeyin ama kontrolleri de bırakmayın!

Bu kistlerde sistematik takip kuraldır çünkü…

Memede ağrı ve bazen ele gelen kitle ile kendini gösteren fibrokistik değişiklikler memede en sık görülen sorunlar arasındadır. Özellikle 30-40 yaş arası kadınlarda hormonların etkisiyle gelişen fibrokistik değişikliklerde ağrı her adet döngüsünde tekrarlar. Memedeki fibrokistlere bağlı sorunlar bazı kadınlarda çok hafif seyrederken, bazılarında ise günlük yaşamı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli olabiliyor. Yaklaşık her iki kadından biri, fibrokistik değişimden kaynaklanan şikayetler nedeniyle hayatının bir döneminde doktora başvurmak zorunda kalıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emel Özveri, Fibrokistik değişikliklerde sistematik kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğine işaret ederek, “Toplumdaki yaygın inanışın aksine fibrokistik değişiklikler meme kanseri gelişiminde genel olarak risk oluşturmamaktadır. Basit kistler önemli bir sorun yaratmadığından hastanın rutin kontrollerini yaptırması yeterlidir. “Karmaşık fibrokistik değişiklikler malign kitlelerle karıştırılabilir, bu nedenle yakın takip ihmal edilmemelidir” diyor.

 

Bu bir hastalık değil memede bir değişikliktir

Fibrokistler aslında bir hastalık değil, memedeki değişiklik olarak tanımlanmaktadır. Östrojen ve progesteronun etkisiyle adet döneminin başından itibaren süt üreten hücrelerde artış ve gelişme olur. Hamilelik oluşmazsa memede çoğalan hücreler yok edilir ve bu hücrelerin onarımı sırasında,   hasar yani fibrozis gelişebilir. Aynı zamanda memedeki meme bezleri de sıvı salgılar. Süt kanallarındaki değişiklikler nedeniyle bu sıvı geri emilemezse kist adı verilen içi sıvı dolu keseler oluşur.

 

En tipik semptom göğüs ağrısıdır!

Fibrokistik değişikliklerde en sık görülen şikayet göğüs ağrısıdır. Ağrı özellikle adet döngüsünün ikinci yarısında başlar ve adet döneminde hafifler. Ağrıların nedeni adet döneminde vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Göğüste su tutulması nedeniyle ağrı dolgunlukla şiddetlenir. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emel Özveri, memedeki fibrokistik değişimin bir diğer önemli belirtisinin ele gelen bir kitle olduğunu vurgulayarak şöyle devam ediyor: “Bu kitlelerin içi sıvıyla dolu olduğu için yumuşak bir yoğunluğa sahiptirler. Genellikle adet öncesi dönemde meme yoğunluğu artar ve sertlik meydana gelir. Adet dönemi sona erdiğinde bu sertlik ortadan kalkmıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Çünkü bu belirti memedeki fibrokistik bir değişikliğin değil, kötü huylu bir tümörün belirtisi olabilir.”

 

Meme kanseri teşhisini geciktirebilir!

Fibrokistik yapılar çoğunlukla milimetrik boyutlarda olmakla birlikte 6-7 cm boyutlara da ulaşabilmektedir. Fibrokistik değişiklikler meme kanseri için risk oluşturmaz. Ancak ağrı şikayetlerine yol açmanın yanı sıra tanı amaçlı kullanılan mamografi gibi radyolojik görüntülerin kalitesini de bozabilirler. Bu nedenle bu hastalarda ayırıcı tanı için göğüs MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve iğne biyopsi sistemi gibi görüntüleme sistemlerine başvurmak gerekli olabilir.

 

Tedaviye gerek olmasa da takip şarttır!

memede oluşan   Fibrokistik değişikliklerde genellikle cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Tedavide hastanın ağrı şikayetlerinin giderilmesi amaçlanır. Adet düzensizliği varsa ağrı şikayeti artar. Bu nedenle adet döneminin ilaçla düzenlenmesi ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Özellikle şiddetli ağrı durumlarında çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Çünkü bu yiyecek ve içecekler içerdikleri kafein ve kimyasal maddeler nedeniyle ağrıyı tetikleyebilmektedir. El ile hissedilen büyük, ağrılı kistler bir şırınga yardımıyla boşaltılabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kartepe-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu