Ekonomi

Süt verecek hayvan kalmadı! Peynirin kilosu kırmızı eti solladı

Son aylarda arka arda gelen artırımlar, enflasyonun yükselmesi, kurun artması ile birlikte baş gösteren hayat pahalılığı vatandaşın belini büktü. Pazarda, markette eserlerin her geçen gün zamlanması nedeniyle etiketler de günden güne değişir hale geldi.

PEYNİRİN FİYATI, KIRMIZI ETİ GEÇTİ

Son olarak sütte üreticiye düşük fiyat verilmesi hayvanları bölüme zorlarken, süt üretimi TÜİK’e göre yüzde 4.4, sektör temsilcilerine göre yüzde 15 düştü. Ürünün raflardaki fiyat artışı ise neredeyse yüzde 175’i buldu. O denli ki kaşar peynirinin kilo fiyatı, kırmızı eti de geçti. Online alışveriş sitelerinde bugün prestijiyle 700 gram kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 TL ortasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları ise 110-150 liradan satılıyor.

“SÜT ARZI DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK”

Vatandaş kara kara düşünürken Cumhuriyet’e konuşan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, “Devlet Ulusal Süt Konseyi’nin marifetiyle süt fiyatlarını düşük tuttu. Biz de ‘Süt fiyatını düşük tutarsanız çiftçiyi zorlarsanız, üretimden vazgeçer ve fiyatlar anormal şekilde artar, bunu kontrol edemezsiniz’ dedik. Ama Ulusal Süt Kurulu fiyatları bu türlü tutacakları konusunda ısrarcı oldu. Bugün geldiğimiz noktada süt fiyatlarını inanılmaz derecede baskıladılar. Çiftlikler kapandı ve çiftçiler üretimden vazgeçti. Haliyle arz düştü. Süt bulunamaz hale geldi. Ulusal Süt Kurulu büsbütün bypass geçildi ve artık piyasada ihalelerle süt satışı başladı. Bunun önüne devlet de geçemeyecek. Elindeki bütün gücü de devlet kaybettiği için şu anda özgür piyasa iktisadına nazaran işler devam ediyor. Süt arzı çok düşük olduğu için fiyatlar afaki formda artmaya devam edecek. Süt fiyatlarının artış trendinde olması peynire ve süt eserlerine önemli bir biçimde yansıyor” ifadelerini kullandı.

“YAKINDA ETİ DE YÜZDE 40 ARTIRIMLA YERİZ”

Ekonomik nedenlerden dolayı çiftçiliği kalmadığını belirten Solakoğlu, “Ette de birebir şey yolda. Yakında eti de yüzde 30 yüzde 40 daha değerliye yemeye başlarız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu