Yaşam

Ünlü Sanat Eserlerinde Gizli Değişiklikler: Sanatçının İz Pentimenti Nedir?

Bir pentimento (çoğul ‘pentimenti’), bir sanat eserinde sanatçının orijinal vuruşlarının geride bıraktığı izler ve gözle görülür değişikliklerdir. Bu izlere hata demek pek doğru değil. Sanatçılar uzun süre bir fotoğrafta yaptıkları değişiklikleri örtmeye büyük özen göstermişler ve bunlar ancak röntgen ışınlarıyla görülebiliyordu. Günümüzde bir fotoğrafın altında ne olduğunu keşfetmek ve boya katmanlarına bakmak için farklı teknikler kullanılmaktadır. Ama bazen boya katmanlarının altını görmek için röntgen çekmeye gerek olmadığını biliyor muydunuz?

Kaynak:https://principlearttalk.com/2015/05/…

Bu ilginç ve detaylı tabloda aslında fotoğrafın sol alt köşesinde bir detay var; Köpeğe daha yakından bakmak istiyoruz.

“Arşidük Albert ve Isabella, Pierre Roose Koleksiyonunu Ziyaret Ediyor” (1621–23) – II. Hieronymus Francken ve Yaşlı Jan Brueghel [Walters Sanat Müzesi Koleksiyonu]

Yakından baktığımızda köpeğin yüzü biraz bulanık. Biraz daha dikkatli bakarsanız aslında iki yüzü olduğunu görebilirsiniz: biri ileriye, diğeri sağa.

Sanatçıların burada yaptığı şey, köpeğin baktığı yeri değiştirmek için orijinal tablonun üzerini boyamak. Zamanla fotoğrafın üst katmanları aşındıkça, resmin alt katmanları görünür hale geldi ve geriye bir pentimento kaldı. Bunlar, sanatçının sürecini ortaya çıkarmaya çalışırken sanat tarihçileri için çok yararlı olabilir. Fotoğrafın genel kompozisyonunu göz önünde bulundurursanız, köpeğin tarafını değiştirmek, gözlerimizi merkezdeki figürlere yönlendiren bir yapı oluşturuyor.

Pentimenti, Pablo Picasso’nun 1903-04 yılları arasındaki Eski Gitaristi gibi en ünlü sanatçıların eserlerinde de yer almaktadır.

Gitaristin başının üst kısmına yakından bakarsanız, bir kadının yüzünün gölgeli hatlarını görebilirsiniz. X-ışınları, Picasso’nun eski bir tuvali yeniden kullandığını ve orijinal eserin üzerine yeni bir tablo çizdiğini gösteriyor.

Pentimenti, sanat tarihçileri tarafından kimlik doğrulama sürecinde de kullanılabilir. Örneğin, Leonardo da Vinci’ye ait olduğu iddia edilen Salvator Mundi tablosunun doğrulanmasına da yardımcı oldu.

2005 yılında sanat restoratörü Dianne Modestini, onarım sırasında İsa’nın başparmak pozisyonundaki değişiklikleri gösteren keşişhaneyi buldu. Pentimenti’nin varlığı, resmin orijinal olduğunu gösterdi, çünkü sanatçılar genellikle orijinal bir tablo oluştururken değişiklik yapar, ancak mevcut bir eseri kopyalarken değil.

Bu yüzden bir dahaki sefere müzeye gittiğinizde resimlerin üzerindeki yazılara dikkat edin ve sanatçının resminin kompozisyonunu neden değiştirmek istediğini anlamaya çalışın. Bu sayede sanattan daha çok keyif alacağınızdan eminiz.

lalapasa-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu