Haber

2022’de İngiltere’de Sıcaklık Kayıtları Bu Yüzyılın Sonuna Kadar Soğuk Kabul Edilecek

İngiltere Meteoroloji Ofisi’nin (Met) varsayımlarına göre, İngiltere’de 2022’de kırılan sıcaklık rekorları bu yüzyılın sonunda “serin” kabul edilecek.

Met’in raporu, geçen yıl 40°C’nin üzerindeki sıcaklıkları “olağanüstü” olarak tanımlıyor.

Raporu yazan bilim insanları, karbon emisyonlarının beklendiği gibi devam etmesi durumunda 2022’de yaşanan sıcaklıkların 2060’ta ortalamaya döneceğini ve 2100 yılının prestijiyle ortalamanın altında kalacağını belirtiyor.

Geçen yılın sıcaklık rekorlarının kırılmasındaki en önemli etkenlerden biri, İngiltere’nin her bölgesinde iklim değişikliğinin artan etkisiydi.

Yağış şu anda Birleşik Krallık ikliminde belirleyici bir faktör olsa da, yalnızca bir yıl önce ülke güçlü bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı. 2022, 1884’ten bu yana kaydedilen en sıcak yıl oldu.

İngiltere’nin geçen yılki en yüksek günlük sıcaklık şarjı, Lincolnshire bölgesindeki Coningsby kasabasında 40.3°C idi. Met’e göre bu münferit bir olay değildi ve yıl boyunca her zaman bir hararet vardı.

Met’in 2022 Birleşik Krallık İklim Durumu raporu, geçen yılın Aralık ayı hariç her ayının 1991-2020 ortalamasından daha sıcak olduğunu gösteriyor.

Çalışmanın kilit noktalarından biri, İngiltere’deki aşırı sıcaklıkların ortalama sıcaklıktan çok daha hızlı değişmesidir.

Raporun baş yazarı Mike Kendon, “Geçtiğimiz en sıcak günler, bunlar da önemli ölçüde artıyor” diyor.

Kendon, 30, 32 veya 35°C’yi aşan daha birçok gün olacağını belirtiyor ve “Yazların daha sıcak ve daha sıcak günlerin sıklaşacağını” iddia ediyor.

Geçen yıl çok sıcak olmasına rağmen, şimdi İngiltere’de daha yağışlı bir yaz var.

Bunun ana nedenlerinden biri, hava sistemlerini Atlantik’ten İngiltere’ye taşıyan yüksek hızlı hava akımı veya jet akımıdır.

Jet akışı son yıllarda sıkışmış görünüyor. Bu, hava sistemlerinin haftalarca sabit kalmasına veya “bloke olmasına” neden olur. Bu değişikliğin, ısınan iklim tarafından tetiklendiğine dair bir görüş var.

Kraliyet Meteoroloji Derneği’nden Profesör Liz Bentley, “Henüz kesin bir kanıt yok gibi görünüyor, ancak şu anda sahip olduğumuza benzer, son derece kalıcı, istikrarlı hava modellerinin daha fazla olduğunu gösteren bazı bilimsel çalışmalar var” diyor.

“İklim değişikliğinin gelecekte bunlara neden olduğuna dair kesin kanıtları görmek ilginç olacak.”

Met raporunun yazarları, iklim değişikliğinin 2022’de İngiltere için rekor sıcaklıklar üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söylüyor.

Kendon, “Şu anda Avrupa’nın güneyinde meydana gelen sıcak hava dalgası, geçen yıl gördüğümüz sıcak hava dalgası, hepsi bir kalıba uyuyor. Bu şeyler iklimimizin değiştiğini vurguluyor. Şimdi öyle ve hızla değişiyor.”

İleriye bakıldığında, ılımlı emisyon senaryosu altında, İngiltere’nin yüzyılın sonuna kadar bir yıl içinde 40°C’ye ulaşma şansı 15’te 1’dir.

Bentley, “Bu (aşırı sıcaklık) eğilimi, bu yüzyıl boyunca artacak” diyor.

“Gelecekteki iklim projeksiyonlarına bakarsanız, daha sıcak ve daha kurak yazlara doğru gidiyoruz. Bu yüzden benim için 2022, önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız değişiklikleri işaret ediyor.”

Bu ayın başlarında, hükümetin bağımsız iklim danışmanları Birleşik Krallık’ın iklim değişikliğine hazırlıklı olmayı daha önemli bir öncelik haline getirmesi gerektiği konusunda uyardı.

Geçen yıl Temmuz ayında yaşanan aşırı 40°C sıcaklık, ülke genelinde ulaşım, elektrik ve sağlık hizmetlerinde yaygın kesintilere neden oldu.

Danışmanlar, Birleşik Krallık’ın aşırı sıcak ve sel gibi diğer birçok iklim olayına hazırlıklı olmasını tavsiye ediyor çünkü bu tür sıcaklıklar artık iklim değişikliğiyle birlikte daha olası hale geliyor.

Mark Poynting de habere katkıda bulundu.

darendeajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu