Haber

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarılır Emeklilere Yapılan Zamları Protesto Etti

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Ali Bakanlık Başarır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda; “2002’de bir emeklinin 1 aylık maaşı 1,5 baz fiyattı. Şimdi neredeyse yarısı. Bunu açıklayabilir misiniz? Ben her şeyi yaşıyorum, bu yirmi beş günlük dönemde beyefendi bu zammı şöyle verdi” Cebinden bir sadaka, taksitli, taksitli. Bu yirmi beş gün. “Beş günde sebzede yüzde 28, kuzuda yüzde 14, yumurtada yüzde 10, unda yüzde 5 artış oldu. ve yüzde 76’sı karayolları için. Beyefendinin lütuf olarak verdiği bu artış eriyip gitti çünkü her şey gün geçtikçe artıyor” dedi.

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Ali Bakanlık Başarır; Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler ile SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 49,25 oranında zam yapılmasını içeren 12 maddelik yasa teklifinin görüşülmesi sırasında tasarıyı CHP Kümesi ile birlikte protesto etti. CHP Başarır’ın konuşmasının sonunda kürsüye gelen grup, Meclis’te görüşülen yasa tasarısını alkışlarla protesto etti.

Başarır’ın Meclis kürsüsündeki konuşması şöyle:

“İNSANA VERDİĞİNİZ KAÇAK KREDİ 55 MİLYAR LİRA, 4,1 MİLYON EMEKLİYE VERDİĞİNİZ ARTIRIN DEVLETE MALİYETİ 45 MİLYAR LİRA”

“Ocak ayının başından bugüne kadar emeklilere, memurlara, işçilere verilecek zamları konuşuyorduk, ben de söyleyeyim, siz emeklilere ve işçilere taksit ödeyerek, acı çekerek zam yaptınız. TÜİK enflasyonu açıkladı. 3 Ocak’taki rakamlar, sarayın talimatıyla tamamen uydurma, gerçekleri yansıtmayan bir rakam, açıklamak zorunda kaldı ve ilk artış yüzde 37,57’ye yapıldı, siz de 7 bin 500 olan asgari emekli maaşını artırdınız. Daha sonra beyefendinin aklı başına geldi ve ‘Ben yüzde 42 yapıyorum’ dedi. Daha sonra büyük bir nimet gibi yüzde 49’a çıktı ve ilk artış yüzde 42’ye çıkınca Cumhurbaşkanı şöyle dedi: ‘Bunun bize maliyeti 45 milyar olacak.’ Demirören kümesinin Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan aldığı ve 5 yıldır ödemediği kredinin devlete ve kamuya maliyeti 55 milyar. Bir adama verdiğiniz usulsüz kredinin maliyeti 55 milyar, verdiğiniz zamın maliyeti 4,1 milyon emeklinin 45 milyarı devlete, bu utanç verici bir tablo, kimin parası, veriyorsunuz?

“BEYİN LÜTFEN VERDİĞİ BU VAKİT, HER ŞEYİN GÜN GEÇTİKÇE ARTMASINDAN SİLİNDİ”

Bu makaleyle ilgili en büyük endişemiz neydi? Asgari emekli maaşını en azından asgari fiyat seviyesine getirin. 2002 yılında iktidara geldiğinizde bir emeklinin bir aylık maaşı 1,5 asgari ücrete denk geliyordu. Şimdi neredeyse yarı yarıya. Bunu açıklayabilir misiniz? Herşeyi anlatacağım, bu yirmi beş günlük süre içerisinde beyefendi bu zammı taksitle, bir iyilik olarak, hayırseverlik gibi cebinden yaptı. Bu yirmi beş günde sebzede yüzde 28, kuzu eti yüzde 14, yumurtada yüzde 10, unda yüzde 5, karayollarında ise yüzde 76 oranında artış yaşandı. Aslında beyefendinin iyilik olarak verdiği bu zam her geçen gün arttığı için aşınmış durumda. Bugün ‘sahibinden.com’ Aralık-Ocak kira artışlarını açıkladı; Yüzde 100 ve Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk kez emekliler maaşlarının yarısıyla ancak on ya da on beş gün oturabiliyor. Bir aylık maaşla kirayı ödeyemiyor. Beyefendi lütuf verir.

“MİLYONLARCA EMEKLİ ADINA SİZİ PROTESTO EDİYORUZ”

Parlamentonun temel görevi emeklilerin, işçilerin ve memurların haklarını savunmaktır. Bir emekli bu ülkede 10 bin lira maaşla geçinir diyorsanız bir şey söylemiyorum. 10 bin lira maaşla geçinmek zorunda kalan milyonlarca emekli için grubumu buraya çağırıyorum ve protesto ediyoruz, haksız buluyoruz, hukuksuz buluyoruz, haksız buluyoruz ve ‘Vicdan’ ‘Vicdan’ diyoruz. Bir ülkenin gelişmişliği sarayıyla, uçaklarıyla, beyefendi konvoyuyla değil, emeklilerinin, işçilerinin, memurlarının aldığı maaşla ölçülür diyorum. Ve sizi milyonlarca emekli adına protesto ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu