Ekonomi

Hanehalkı bütçesinden en büyük pay gıda ve alkolsüz içeceklere ayrıldı.

Hanehalkı Bütçe Araştırması 2022 sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek paya %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecekler sahipken, ikinci sırada %22,4 ile konut ve kira, üçüncü sırada ise %21,3 ile ulaşım harcamaları yer almaktadır.

Toplam tüketim harcamaları içinde en az pay alan harcama türleri ise %1,4 ile eğitim hizmetleri, %2,2 ile sağlık harcamaları ve %2,5 ile eğlence ve kültür oldu.

Hanehalklarının tüketim harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek için hanehalkı büyüklüğü ve bileşimi dikkate alınarak elde edilen kişi başına eşdeğer tüketim harcaması kullanılmaktadır. Aylık ortalama tüketim harcamasının hane başına 12 bin 159 TL, kişi başına 6 bin 259 TL olduğu iddia edildi.

Harcama kalıpları, ana gelir kaynağına göre değişti

Ana gelir kaynağı maaş, fiyat, yevmiye olan haneler; Girişimci geliri olan haneler ulaşım harcamalarına %22,5, yiyecek ve alkolsüz içecek harcamalarına %21,0, konut ve kira harcamalarına %20,8 pay ayırırken; %27,2’sini ulaşım harcamalarına, %22,9’unu gıda ve alkolsüz içeceklere, %18,5’ini konut ve kira harcamalarına ayırdı.

Düşük gelirli haneler, yüksek gelirli hanelere göre gıdaya iki kat daha fazla para ayırdı
 

2022 yılında tüketim harcamalarının gelire göre sıralı %20’lik gruplara göre dağılımına bakıldığında; En düşük gelir grubu olan ilk %20’lik kümede yer alan haneler, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının %35,8’ini, konut ve kira harcamalarının %29,3’ünü, ulaşım harcamalarının %8,3’ünü ve mobilya ve ev eşyası harcamalarının %5,5’ini gerçekleştirmektedir. tahsis edilen hisseler

En yüksek gelir kümesi olan beşinci %20’lik kümede yer alan haneler ise %28,5’ini ulaşım harcamalarına, %19,3’ünü konut ve kira harcamalarına, %16,6’sını gıda ve alkolsüz içeceklere, %6,8’ini ise restoran ve otel harcamaları. tahsis edilen hisseler

Tek kişilik haneler, kalabalık hanelere göre konuta ve kiraya bir buçuk kat daha fazla pay ayırdı
 

2022 yılında tüketim harcamalarının hanehalkı büyüklüğüne göre dağılımına bakıldığında; tek kişilik haneler konut ve kira harcamalarına %27,7, ulaşım harcamalarına %20,4 ve yiyecek ve alkolsüz içecek harcamalarına %16,8 pay ayırdı.

Hanehalkı büyüklüğü 7 ve üzeri olan hanelerin gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %35,9, konut ve kira harcamalarına %18,8, ulaşım harcamalarına ise %14,4 pay ayırdığı görülmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-silopi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu