Haber

Samsun’da “Nebiyan kestanesi”ne coğrafi işaret alınması için çalışma başlatıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından “Nebiyan kestanesi”ne coğrafik işaret alınması için çalışma yapılıyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonunca yaklaşık 10 yıl evvel “Bouche Betizak”, “Akyüz” ve “Ali Nihat” isimli kestane çeşitlerinin tescillenmelerinin akabinde bölgede yaygınlaştırılması için çalışma yürütülüyor.

19 Mayıs ilçesindeki 1224 rakımlı Nebiyan Dağı etrafında kalite ve randıman oranı yüksek, hastalıklara yakalanma riski düşük bu çeşitlerin yaygınlaştırılması, yöredeki genel ismiyle “Nebiyan kestanesi” olarak coğrafik işaret alınması ve orman kurmak için yapılan çalışmaların kıymetlendirilmesi emeliyle OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığında toplantı düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, toplantıda, 19 Mayıs’ın, Samsun’da en fazla kestane yetiştirilen ilçeler ortasında yer aldığını söyledi.

Bölgenin kestane varlığının epeyce uygun durumda olduğunu belirten Serdar, “Kestaneler, Nebiyan dediğimiz yörede yetişiyor. Nebiyan kestanesinin en önemli özelliği, çok lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten çok lezzetli. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyuluyor. Nebiyan kestanesinin coğrafi işaret alması için meyve özelliklerini inceledik, tat analizini yapıyoruz. Ayrıca ‘Nebiyan Kestanesi Coğrafi İşaret Ormanı’ oluşturmak istiyoruz. Amacımız coğrafi işaret almak.” dedi.

Toplantıya OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Lideri Osman Topaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu