Ekonomi

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi aylar sonra korku bölgesinden çıktı

2022 yılındaki olumsuz havayı geride bırakan kripto para piyasaları, 2023 yılına girilmesiyle birlikte yukarı yönlü hareket etmeye başladı.

Kripto para piyasalarındaki yükselişler bazı göstergeler tarafından destekleniyor. Bu durumda piyasa algısını ölçen Bitcoin kaygı ve iştah endeksinde önemli bir yükseliş söz konusu. Bitcoin (BTC) fiyatı dün akşam 21.400 dolar seviyesini bir kez daha test ederek yukarı hareket edeceğini gösterdi ve FTX çöküşü öncesi seviyeye ulaşarak bu olumsuz etkinin kayıplarını ortadan kaldırdı.

Öte yandan BTC kaygı ve açgözlülük endeksi, bu hafta endişe bölgesinden çıktığını gösteren bir artış gördü. Hafta sonu 52 seviyelerine ulaşarak tarafsız bölgeden ayrılan endeks, dün küçük bir düşüş yaşasa da bugün yeniden 50 seviyesinin üzerine çıktı ve şimdi yeniden nötr bölgede bulunuyor. Bu seviyeler en son Nisan 2022’de Bitcoin kaygı ve açgözlülük endeksinde görüldüğünden, şimdi bu seviyeye ulaşmak değerli bir saldırı olarak görülüyor.

Geçen yıl nisan ayı öncesi düşüş trendinde olan kripto para birimleri ivme kazanarak 2 haftalık arayla %20 artış gösterdi. Ancak o dönemdeki makroekonomik koşullar ve kripto para piyasalarında yaşanan sorunlar düşüşlerin devam etmesine neden oldu. Psikolojinin yeni durumunu gösteren endeks, şu sıralar Nisan ayında olduğu gibi iyimser. Nisan ayında 53 seviyesine ulaşan endeks, olumsuz haberlerin yayılmasıyla kripto para piyasasındaki karamsarlığın artmaya başlamasıyla hızla geri çekildi. Düşüşler Haziran ayına kadar hızlı bir şekilde yaşanmış ve bu düşüşler FED’in faiz artırma politikası ve Terra’nın çöküşü ile desteklenmiştir. Kripto madencileri bu düşüşler nedeniyle varlıklarını satmak zorunda kalırken başta Bitcoin olmak üzere birçok kripto para yıllık baz seviyesini gördü. Bu keskin düşüşler yaşanırken, Bitcoin korku ve iştah endeksinde 6’ya geriledi ve piyasaya çok fazla korku hakim oldu.

Bitcoin’de yeni durum

Önde gelen kripto para birimi Bitcoin, geçtiğimiz hafta yukarı yönlü hareketini hızlandırdı ve hafta boyunca %21 artarak 21.000 dolar seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Mevcut duruma bakıldığında BTC, olumlu havasını korurken burada güçlü bir dirençle karşılaştı ve hafta sonundan bu yana 21.400 dolar bandına yükseldi. Fiyatın 21.400$’ın üzerine çıkmasıyla birlikte yeni kısa vadeli hedefin 20.600$ – 20.800$ seviyelerine yükselmesi bekleniyor. Bitcoin’in şu anki fiyatı ise 21.170 dolar şeklinde.

kizilcahamamhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu